Gdy idziemy do restauracji czy pizzerii nie zastanawiamy się czy obsługa i ludzie pracujący na tak zwanym zmywaku odpowiednio myją naczynia i sprzęty w których zostało przygotowanie nasze jedzenie. Dlatego bardzo ważne jest to by używać skutecznych i odpowiednich środków czystości.

Środki czystości dla gastronomii

polecana chemia hotelowaW gastronomii bardzo ważną rolę odgrywa czystość naczyń, sprzętów i innych rzeczy w których przygotowuje się potrawy , napoje czy ciasta. Na rynku polskim jak i zagranicznym dostępnych jest wiele środków, które wykorzystuje się w gastronomii. Należą do nich: polecana chemia hotelowa do czyszczenia przypaleń z grilli, patelni i pieców, produkty  do ręcznego i maszynowego mycia i nabłyszczania naczyń, preparaty kwaśne i alkaliczne o działaniu myjąco-dezynfekującym. Skuteczne środki czystości dla gastronomii to takie , które sprawdzają się. Środki czystości stosowane w gastronomii muszą być odpowiednie do stosowania w gastronomii. Cechą charakterystyczną chemii profesjonalnej jest jej przystosowanie do konkretnych miejsc oraz powierzchni. Bardzo uważnie trzeba czytać etykiety , na których jest opisane jak trzeba odpowiednio stosować dany produkt  i w jakiej proporcji. Złe dawkowanie lub stosowanie preparatów nieodpowiednich do danej powierzchni może ją zniszczyć. Środki dla gastronomii to produkty szczególnie zalecane do stosowania w przemyśle spożywczym, np. w halach produkcyjnych, w gastronomii, w kuchniach przemysłowych oraz placówkach zbiorowego żywienia.

Mówiąc o czystości i higienie w zakładach spożywczych trzeba pamiętać również o higienie personelu. W zależności od specyfiki produkcji w zakładach spożywczych istnieją różne sposoby i techniki zarządzania czystością personelu w tym również gości odwiedzających zakład.

Higiena i czystość w miejscu pracy

Także mogą ci się spodobać: